Campagnes over veiligheid op de weg
Familiehulp ondersteunt mantelzorgers, jonge ouders en mensen met een handicap of psychische kwetsbaarheid. De werknemers zijn dagelijks op de baan en daarom is verkeersveiligheid heel belangrijk.
“We merkten jaar na jaar dat het aantal ongevallen op de weg een belangrijk deel uitmaakt van onze arbeidsongevallen”, aldus Marleen Maes, preventieadviseur bij Familiehulp. “Enkele winterse dagen hebben steevast een negatief effect op onze statistiek. We komen uit op 1 op 4 tot 1 op 3 ongevallen op de weg.”
“Daarom werd eind 2014 beslist om de VSV in te schakelen om nader onderzoek uit te voeren en adviezen ter verbetering te formuleren. Uit dit onderzoek kwamen twee soorten verbeteracties:
- beter in kaart brengen van vervoermiddelen die betrokken zijn bij arbeidsongevallen om gerichter acties te kunnen ondernemen;
- sensibilisatieacties.”
Verzamelen van data
Vanaf 2015 wordt bij Familiehulp elk vervoermiddel dat betrokken was bij een ongeval genoteerd. Door het verzamelen van deze data kreeg de organisatie meer inzicht in de ongevallenstatistieken.
Uit deze tabel blijkt dat 2/3e van de ongevallen bij Familiehulp gebeurt bij kwetsbare weggebruikers, voornamelijk fietsers en voetgangers dus. Met deze informatie kon ze verder naar de volgende stap: sensibilisering.
Het is niet gemakkelijk om medewerkers te sensibiliseren die altijd op pad zijn. Maar als je echt het wil, vind je daar een oplossing voor.
Sensibilisatieacties
“Het is niet eenvoudig om medewerkers te sensibiliseren die altijd op pad zijn. Het belang van ‘veilig onderweg’ brengt Familiehulp onder de aandacht van elke nieuwe medewerker via onze altijd-en-overalpreventie. Daarnaast werd een preventiefiche e-fietsen opgemaakt”, aldus Marleen Maes.
“In het personeelsblad ’t Mag gezien verschijnen minstens eenmaal per jaar verschillende tips rond veiligheid op de weg. Ook via de Facebookpagina proberen we medewerkers te bereiken.
Omdat winters weer een grote impact heeft op de resultaten, is Familiehulp gestart met het waarschuwen van haar medewerkers via e-mail.”
Is het voorbeeld van Familiehulp ook toepasbaar in jouw bedrijf? Verzamel data om inzicht te krijgen in de ongevallenstatistieken en tref zo de juiste maatregelen om de ongevallencijfers te verminderen. Op deze pagina vind je ook een fietstelkaart en enkele tips van de VSV om veilig te fietsen.
Dit interview is een excerpt uit de publicatie Uw werknemers veilig op weg. Dit boek is ook te bestellen via safe2work@vsv.be.