Succesvolle fietscampagne
Vanuit 20 regiokantoren in Vlaanderen gaan de 3.000 medewerkers van Ferm Huishoudhulp dagelijks op pad om gezinnen te ontzorgen. Meer dan 50% doet deze verplaatsing af en toe met de fiets. Ilse Schepens (directeur Ferm Huishoudhulp) en Kristel Maris (preventieadviseur KBC Verzekeringen) vertellen hoe ze samen een succesvolle fietscampagne uitwerkten.
Ilse S.: “Steeds meer medewerkers gebruiken de (elektrische) fiets en speedpedelec. Jammer genoeg gaat dit gepaard met een stijging van het aantal fietsongevallen van en naar het werk. Omdat de veiligheid van onze huishoudhelden primeert, besloten we een fietspreventiecampagne op poten te zetten.”
Kristel M.: “De coronacrisis heeft ons nog meer naar de fiets doen grijpen. De voordelen zijn dan ook talrijk voor het milieu, de conditie, de productiviteit, de portemonnee en het humeur. Keerzijde van de medaille is dan inderdaad dat het aantal ongevallen stijgt. Uit onze analyse van de letselongevallen (2015-2019) tijdens woon-werkverkeer bij onze klanten bleek dat het aantal fietsongevallen de afgelopen 5 jaar met 60% steeg. Op basis van dit onderzoek is nogmaals duidelijk geworden dat fietsveiligheid deel moet uitmaken van het algemeen veiligheidsbeleid van een onderneming.”
Analyse KBC Verzekeringen van letselongevallen (2015-2019) tijdens woon-werkverkeer bij klanten
Hoe verliep de campagne?
Kristel M.: “Samen met Ferm Huishoudhulp stelden we eerst een risicoanalyse op. Enerzijds op basis van de arbeidswegongevallen met de fiets en anderzijds door een bevraging van het personeel. We polsten naar het fietsgebruik, het type fiets, het gedrag op de fiets, de motivatie en het onderhoud van de fiets.”
Ilse S.: “De campagne startte op de Dag van de HuisHoudHeld in 2019. Alle medewerkers, ook zij die op dat moment niet met de fiets naar het werk gingen, kregen een fluohesje samen met een infographic over de resultaten van de risicoanalyse. We verspreidden affiches over verkeersveiligheid in alle kantoren. Via de besloten Facebookgroepen van de regiokantoren deelden we de resultaten van de bevraging en gaven we veiligheidstips over fietsen. Ook het personeelsmagazine werd aan fietsveiligheid gewijd. Tot slot namen we het thema op in de basisopleiding van de huishoudhulpen.”
Wat was het resultaat?
Kristel M.: “Uit de ongevallencijfers konden we afleiden dat de frequentie van de ongevallen gelijk is gebleven, maar de ernst drastisch is gedaald (van 1.500 dagen afwezigheid in 2018 naar 650 in 2019). Je kan dus duidelijk stellen dat werken aan fietsveiligheid loont.”
Ilse S.: “Om de fietspreventiecampagne levend te houden, zullen we vanaf het najaar korte veiligheidsberichten naar onze huishoudhulpen sturen om hen bijvoorbeeld te waarschuwen voor slechte weersomstandigheden. Dat doen we via de Nala-app die ze dagelijks gebruiken voor de registratie van hun prestaties en de communicatie met het kantoor.”
De ernst van de fietsongevallen daalde drastisch na de nieuwe aanpak.
Heb je tips voor andere bedrijven?
Kristel M.: “De integratie van een fietsbeleid moet in drie stappen gebeuren: risicoanalyse, organisatorische maatregelen en een fietsveiligheidscampagne om de medewerkers te sensibiliseren. Het succes van zo’n campagne zit in verschillende aspecten:
- fietsveiligheid voor een langere periode in de schijnwerpers zetten;
- via verschillende kanalen communiceren;
- een campagne op maat van de onderneming en bedrijfscultuur;
- gedragen door het management
- herhaling
Ilse S.: “Kies voor kleine acties die in het oog springen bij medewerkers en die fietspreventie langere tijd onder de aandacht brengen. Prikkel medewerkers om na te denken over hoe veilig ze nu fietsen en wat ze zelf kunnen doen om veiliger te fietsen. Zo maak je van fietsveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid.”
Meer weten?
Kristel Maris
Preventieadviseur KBC Verzekeringen
preventie@verz.kbc.be