Gsm’en achter het stuur houdt levensgrote risico’s in. Toch geeft maar liefst 2 op de 3 Vlaamse automobilisten toe dat ze tijdens het rijden wel eens berichtjes lezen of verzenden, of bellen met de gsm in de hand. 1 op 6 doet dat zelfs zeer regelmatig. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VSV. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en de VSV lanceren daarom op 8 oktober 2017 een campagne die weggebruikers laat beloven om de gsm of smartphone aan de kant te laten tijdens het rijden.
Vlaming is verslaafd aan de smartphone

Wie tijdens het rijden de gsm in de hand gebruikt, doet dat vooral om te checken of er een bericht is binnengelopen (44%) of om berichten te lezen (43%). Ongeveer 1 op 3 (29%) verstuurt berichten tijdens het rijden. Bij het stilstaan in de file of voor een rood verkeerslicht, waar gsm-gebruik in de hand evengoed verboden is, lopen die percentages nog op (54% checkt, 55% leest berichten, 41% stuurt berichten).
Beloofd!-campagne
De VSV voert van 16 oktober tot 12 november 2017 een affichecampagne langs de Vlaamse hoofdwegen. De affiche toont een bestuurder die zijn aandacht bij de weg houdt, met daarbij de slogan “Papa heeft beloofd niet te gsm’en als hij rijdt” en de baseline “Beloof het ook op BELOOFD.be“.
Workshop: blik op de weg
Bijna 6 op 10 bedrijfswagenbestuurders vindt het moeilijk om binnengekomen berichten te negeren. Iets minder dan 1 op 3 voelt ook sociale druk om altijd bereikbaar te zijn tijdens het rijden. Om het risico op een ongeval te beperken, is sensibilisering noodzakelijk. Afleiding en vermoeidheid behoren immers tot de grootste oorzaken van ongevallen op de Belgische wegen.
Met de workshop ‘Blik op de weg’ gaan we daarom in op de oorzaken en signalen van afleiding achter het stuur. De deelnemers mogen hun verhaal doen en we komen samen tot een aantal goede voorbeelden over hoe we dit kunnen vermijden.