Veilig naar het werk
We kiezen steeds vaker voor de fiets als uitverkoren vervoermiddel voor woon-werkverkeer. En dat is voor een dienstenchequewerknemer niet anders. Deze werknemers begeven zich steeds meer met de fiets in het verkeer: voor werkverplaatsingen of om boodschappen te doen voor de klant. Daarom is het belangrijk om ze te sensibiliseren over verkeersveiligheid.
Allianz maakte in 2018 een analyse van het aantal fietsongevallen in de ‘portefeuille arbeidsongevallen’. Uit dit onderzoek bleek dat dienstenchequewerknemers erg hoog scoren qua letselongevallen met werkverlet tijdens fietsverplaatsingen. Met deze nieuwe praktijkgerichte fietsopleiding kan je je medewerkers veiliger op weg helpen.
Hoe?
De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch luik:
- Tijdens de theorie zullen we stilstaan bij de belangrijkste verkeersregels, zichtbaarheid in het verkeer en de dode hoek. We vinden het belangrijk om met de groep een gesprek te voeren over ons fietsgedrag. Het doel is dat elke deelnemer zijn/haar gedrag zelf kan bijsturen en risico’s in het verkeer zal vermijden.
- Tijdens de praktijk gaan we doelgericht oefenen op fiets- en stuurvaardigheden. Daarnaast krijgen de deelnemers de kans om op basis van reële verkeerssituaties hun verkeersvaardigheid te verbeteren.
De opleiding is erkend door het Opleidingsfonds Dienstencheques Vlaanderen (goedgekeurd onder het nummer VG_E_06615) en kan dus terugbetaald worden.

1. Fietsveiligheid
Tijdens het eerste luik van de opleiding leren de deelnemers o.a. hun plaats op de rijbaan en waar ze voorrang moeten verlenen. Ze denken na over het gebruik van hun fiets of e-bike voor woon-werkverkeer: wanneer, hoe, welke route en waarom?
We leren hen gevaar te herkennen en hierop te anticiperen op basis van hun eigen kunnen. We willen gewoontes doorbreken (bvb het kiezen van de veiligste route i.p.v. de snelste) en deelnemers kunnen onderling hun ervaringen delen.

2. Praktijkoefeningen met de fiets
Na de theorie gaan we over tot de actie. Hierbij krijgen de deelnemers de kans om hun fiets- en verkeersvaardigheid te oefenen. Onder begeleiding van de VSV-lesgevers oefenen we reële verkeerssituaties. De deelnemers leren controle houden over de fiets en de juiste kijktechniek om zich veilig te verplaatsen. Ze proberen verschillende oefeningen uit die bijdragen tot een veilig fietsgedrag: op- en afstappen, vertrekken, vertragen, richting aanhouden, hand uitsteken, remmen en stoppen…

3. Dode hoek met virtualrealitybrillen
Met virtualrealitybrillen ervaren de deelnemers de dodehoeksituatie door de ogen van een vrachtwagenchauffeur. In een realistische virtuele omgeving zien ze heel duidelijk hoe ze zich moeten gedragen in de buurt van een vrachtwagen.