"We geloven heel sterk dat onze verhalen het publiek aanzetten tot gedragsverandering. 'Maak de juiste keuze', want ‘verkeren doe je niet alleen!'"
Stef Vanlee ken je misschien als acteur uit de serie ‘Dertigers’, maar bovenal is hij sinds 1998 spoed- en MUG-verpleegkundige bij ZNA Jan Palfijn. Samen met Michael Ghysels, die in 2017 een zwaar verkeersongeval overleefde, bundelen ze hun krachten en verhaal tot een pakkend geheel in theatervoorstelling ‘Fractie van een seconde’.
Waarom blijft het belangrijk om te sensibiliseren rond verkeersveiligheid?
Stef V.: “Jaarlijks sterven nog te veel mensen in het verkeer, of geraken zwaargewond. Verkeersongevallen leiden niet alleen tot hoge economische kosten, denk maar aan medische kosten, schade aan voertuigen en infrastructuur, verloren arbeidsuren en verzekeringskosten. Ze hebben daarnaast ook bredere maatschappelijke gevolgen, zoals verstoring van het verkeer, en vooral: emotioneel leed voor families en slachtoffers. Een slachtoffer ben je nooit alleen. Ook nabestaanden, betrokkenen, zelfs veroorzakers, moeten na een ernstig verkeersongeval verder met hun leven.
Sensibiliseren blijft van groot belang, het is dé sleutel tot het verminderen van verkeersongevallen. Het vergroot het bewustzijn van de risico’s en stimuleert veiliger gedrag op de weg.”
Een slachtoffer van een zwaar verkeersongeval en een MUG-verpleger die samen een aangrijpend theaterstuk schrijven. Hoe begin je daaraan, en wat wil je vooral dat je publiek zal onthouden?
Stef V.: “We brengen vooral waargebeurde verhalen die we zelf hebben meegemaakt. Dat maakt ons stuk 100% geloofwaardig, zonder belerend te zijn. Je hoort ons geen enkele keer zeggen wat ‘niet’ mag. We hopen vooral dat publiek onthoudt dat alle ellende start met een foute mindset; “Het zal mij wel niet overkomen”. Michael en ik geloven heel sterk dat onze verhalen aanzetten tot gedragsverandering. ‘Maak de juiste keuze’, want ‘Verkeren doe je niet alleen!’
We werken met veel beelden, op de scène, via songs, maar ook met videomontages. Door die video’s komen naast ons, hulpverlener en slachtoffer, ook een nabestaande aan het woord die zijn dochter verloren heeft in een dramatisch verkeersongeval, en een veroorzaker van een dodelijk ongeval met een 13-jarig slachtoffer.”
Jullie doelpubliek bestaat uit leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs en ondernemingen. Waarom moeten ook bedrijven ‘Fractie van een seconde’ boeken voor hun werknemers?
Stef V.: “Niet alleen 16-plussers die een belangrijkere rol krijgen in het verkeer, denk maar aan het behalen van het rijbewijs, rijden met de brommer of elektrische steps, meerijden met vrienden, zijn ons doelpubliek. Iedereen die zich in het verkeer begeeft, wordt aangesproken door onze voorstelling. Iedereen loodst zich door het verkeer, ook medewerkers van bedrijven. Het start al met het woon-werkverkeer. Veel werknemers, zoals aannemers, koeriers of vertegenwoordigers, zijn ook tijdens de werkuren op de baan. Verkeersongevallen zijn een belangrijke oorzaak van afwezigheid op het werk, maar het allerbelangrijkste blijft dat mama of papa ’s avonds gewoon opnieuw aan tafel kan aanschuiven.”
Kom je als spoedverpleger ook ongevallen tijdens woon-werkverplaatsingen tegen, en wat is jouw tip om een ongeval te voorkomen?
Stef V.: “Een groot aandeel van de verkeersongevallen wordt beschouwd als werkongeval, en gebeurt tijdens de uren of de woon-werkverplaatsing. Er is maar één tip: ‘Hou altijd je aandacht bij het verkeer’. Afleiding door tijdsdruk, het instellen van GPS, gsm-gebruik, luide muziek, file,… kan je makkelijk in benarde situaties brengen. Maak oogcontact met iedereen rond jou als fietser, voetganger, bromfietser, automobilist,…. Elkaar gezien hebben is cruciaal, en ongevallen voorkomen ongeacht je gelijk, verkeersregels of rijervaring. Besef dat iedereen wel eens in de fout gaat of iets verkeerd inschat. Anticipeer hierop, zo werken we samen aan veiliger verkeer.”
Tot slot, je bent intussen ook bekend als acteur in de Eén-reeks Dertigers. Wat mogen we nog van jou als acteur verwachten?
Stef V.: “Naast televisiewerk, werk ik ook voor Aksident. Een groep acteurs die straattheater en bedrijfstheater maakt. In 2022 heb ik de bestseller ‘112 Verhalen’ geschreven, ik overweeg om aan de hand van mijn boek een theatervoorstelling te maken. Wat mij kruist op mijn creatief pad, ga ik niet uit te weg. Ik kijk alvast uit naar nieuwe uitdagingen!”
Interesse in een voorstelling, of op zoek naar meer info? Neem een kijkje op www.fractievaneenseconde.be.