Het wordt almaar drukker op de weg. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat er nergens in Europa meer files zijn dan in België. Naast tijdverlies veroorzaken files bovendien milieubelasting, stress, economische schade en verkeersongevallen. Om die reden is het als organisatie belangrijk om je werknemers te prikkelen alternatieven te gebruiken.
Overheden hebben als eerste de taak om een goede bereikbaarheid en mobiliteit te garanderen, maar ook organisaties nemen hun verantwoordelijkheid op. Om in te spelen op de nadelen van files motiveren werkgevers hun werknemers steeds vaker om het juiste vervoermiddel te kiezen en daar efficiënt mee om te gaan.
Hoe gaan we naar het werk?
Uit cijfers (2019-2020) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken blijkt dat 63,95% van de werknemers de auto neemt als bestuurder. 16,97% verplaatst zich met de fiets naar het werk. Openbaar vervoer (trein, tram, bus en metro) is goed voor 11%.
(bron: OVG, departement MOW)
Wat is mobiliteitsmanagement?
Met mobiliteitsmanagement kan een organisatie het geheel van verplaatsingen, vervoermiddelen en infrastructuren op een doordachte en slimme manier organiseren. De noden en behoeften van de betrokken mensen (werknemers, bezoekers, klanten, leveranciers…) staan hierbij centraal. Het hoofddoel van mobiliteitsmanagement is dan ook om alle werkgerelateerde verplaatsingen zo efficiënt mogelijk te organiseren.