Het Federaal Planbureau voorspelt dat de verkeerssituatie op het wegennet zal blijven verslechteren en op meer en meer plaatsen tot stilstanden zal leiden. Transport & Mobility Leuven heeft een schatting gemaakt van de huidige kost verbonden aan file. Eén uur file voor een auto kost ongeveer 8 à 10 euro en voor een vrachtwagen 50 euro. Op een werkdag gaan er op een snelweg ruim 37.000 uren verloren, wat een gemiddelde filekost van bijna 446.000 euro oplevert.
Een goed mobiliteitsbeleid kan er voor zorgen dat je organisatie de overbodige filekosten sterk kan drukken. Bovendien levert duurzame mobiliteit ook heel wat andere voordelen op. Zowel de werkgever als de werknemer en de maatschappij ondervinden positieve gevolgen van een goede planning van het woon-werkverkeer.
Duurzame mobiliteit
Voordelen werkgever
- positief imago
- kostenbesparend: zowel minder directe kosten (bedrijfswagens, parkeerplaatsen, dienstverplaatsingen…) als minder indirecte kosten (tijdverlies, lagere werkefficiëntie…)
- fiscaal voordelig
- subsidies
- meer sollicitanten en klanten door een vlottere bereikbaarheid
- minder (langdurig) zieke werknemers: gemiddeld blijven fietsers een dag per jaar minder thuis door ziekte dan hun niet-fietsende collega’s
- …
Voordelen werknemer
- snel en flexibel
- minder stress en tijdverlies in files
- meer arbeidsvreugde
- hogere productiviteit
- betere werk-privébalans
- minder kosten
- betere gezondheid als je voor de fiets kiest
- …